Els grecs i els egipcis ja utilitzaven l’acompanyament de certs animals en els programes terapèutics. El passeig amb cavalls, per exemple, feia augmentar l’autoestima de persones amb malalties incurables. Durant segles i segles, els animals han tingut una funció socialitzadora i una influència positiva en persones amb malaltia mental i altres dolences. D’aquesta manera, amb els anys, s’han demostrat els beneficis de la teràpia assistida amb animals; un ocell que canta a l’habitació d’algú que està immòbil o un gos que s’ajeu a prop del seu amo, són potents predictors cap a la curació i el benestar de les persones.
A finals dels anys 70 es comença a utilitzar la teràpia assistida amb animals arreu de món. L’any 1977 es crea la I.H.A.I.A.O (International Human-Animal Interaction Organization) que recull les associacions de dieferents països i es promouen els resultats investigats. De manera creixent i fins a l’actualitat la teràpia assistida amb animals no ha parat de donat excel·lents resultats.
Ara bé; En què consisteix exactament aquesta teràpia? La teràpia assistida amb animals és una “intervenció directa i amb objectius predissenyats en situacions de dependència funcional, alteracions psiquiàtriques o trastorns de conducta, on participa un animal amb criteris específics, com a part indispensable del tractament”.
Beneficis de la teràpia assistida amb animals
A Residències Grup Atlàntida, hem gaudit d’aquests avantatges, ja que en vàries ocasions hem tingut l’oportunitat de fer teràpia assistida amb gossos per als residents dels nostres centres. Aquesta experiència no només ha estat enriquidora i molt especial sinó que a més ha resultat molt beneficiosa per als nostres residents. Entre els beneficis físics i psicològics que trobem d’aquest tractament, destaquem:
- Millora en les habilitats motores.
- Millora l’equilibri i coordinació.
- Disminueix l’estrès i la freqüència cardíaca.
- Augment de l’autoestima i la confiança en un mateix.
- Redueix estats d’ansietat.
- Redueix la depressió.
- Millora el control d’impulsos i disminueix la conducta agressiva.
- Estimula la memòria i altres habilitats cognitives.
- Fomenta la socialització.
- Actua com a reforç positiu.
- Millora la qualitat de vida.
La teràpia assistida amb animals requereix la presència d’un professional, que s’encarregui de dirigir la sessió. Cal dir que aquest tipus de teràpia va dirigida tant a nens, com a adults i/o ancians amb dificultats psíquiques i físiques. En el cas de la gent gran, s’ha demostrat la seva eficàcia amb persones que pateixen malalties cròniques (cardíaques, mentals o oncològiques) i altres dolences com l’Alzheimer, el Parkinson, la paràlisi cerebral, el deteriorament cognitiu i funcional entre d’altres.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu.