L’estimulació sensorial fomenta al màxim totes les àrees de desenvolupament, des de la física fins a l’emocional, d’un pacient. En persones amb deteriorament cognitiu sever, aquest tipus de tècnica ajuda a aportar més sensació de benestar.
L’objectiu principal de l’estimulació sensorial amb pacients amb deteriorament cognitiu sever, i amb persones grans en general que tenen minvades les capacitats físiques i cognitives, és la intervenció directa amb el resident.
Aquest tipus d’estimulació, habitual a les residències de gent gran i dependent, és molt adequada per treballar amb persones amb deteriorament cognitiu sever, perquè afavoreix la sensació de benestar.
Principalment, explica Marcos Sández, educador social de la Residència Maragall d’Atlàntida, es tracta d’oferir una experiència rica i variada als sentits mitjançant sons, colors, olors, activitats tàctils i llums. Per tant, és vàlida per a tota mena d’usuaris de les residències.
En què consisteix l’estimulació sensorial
L’estimulació sensorial busca fomentar al màxim totes les àrees de desenvolupament d’una persona, des de la part física fins a l’emocional. L’entrada d’informació de l’entorn arriba als pacients a través dels sentits, els quals, explica l’educador social, responen amb sensacions i percepcions.
A partir d’aquest moment es constitueix el primer element bàsic que erigeix qualsevol record de vivència anterior. En el deteriorament cognitiu sever, l’exercici de les funcions cognitives bàsiques (com ara l’atenció i la memòria) s’ha perdut. Per això, amb aquesta captació d’estímuls, s’inicia un procés en la memòria.
Aquí l’atenció del receptor té un paper fonamental que permetrà, a través del sistema nerviós, portar a sensacions passades. En definitiva, gràcies a aquesta estimulació dels sentits per explorar l’entorn i experimentar-hi, s’aguditzen els sentits primaris.
Una de les afectacions més angoixants per a familiars i cuidadors de les persones amb un deteriorament cognitiu greu és la desconnexió de l’entorn, que pateixen tant en el terreny físic com social. Aquesta desconnexió s’evidencia en la manca de respostes davant dels estímuls o amb respostes automatitzades.
Oferir estímuls sensorials de diferents maneres i al llarg del dia té molts beneficis per a aquest tipus d’usuaris. Durant la higiene o el bany, es poden oferir estímuls somàtics a partir de la temperatura i la pressió de l’aigua, el tacte i la textura de l’esponja, el contacte corporal i els massatges amb cremes, esbandir amb una tovallola o fins i tot esbandir amb l’aire d’un assecador de cabells.
Beneficis de l’estimulació sensorial en persones amb deteriorament cognitiu
Principi del formulari
Els beneficis que s’obtenen amb l’estimulació sensorial tenen a veure amb la relació amb l’entorn, físic i social, amb l’obtenció de plaer i benestar, i amb canvis en el sistema nerviós central i el sistema musculoesquelètic.
Alguns dels avantatges més destacats d’aquestes tècniques d’estimulació sensorial són:
- Obertura dels sentits
- Comunicació amb l’entorn
- Sensació de sentir-se més viu
- Relació amb l’acompanyant
- Millora del to muscular
- Creació d’un ambient amb menys exigències
- S’afavoreix poder fer activitats que, en altres circumstàncies, costen
- Més atenció.
Musicoteràpia i altres tipus de teràpies sensorials
Els últims anys, explica Marcos Sández, s’han començat a instaurar aquest tipus de metodologies en programes d’atenció a persones amb diverses necessitats psicomotrius.
L’aplicació de diferents tècniques d’estimulació sensorial (SE) produeix efectes positius en les persones amb malalties que provoquen un deteriorament cognitiu i físic, com ara la malaltia d’Alzheimer.
L’objectiu principal d’aquestes tècniques és proporcionar un espai/temps de connexió agradable amb l’entorn adaptat a les necessitats de cada usuari. Una proposta d’estimulació sensorial que té molt d’èxit és la musicoteràpia, que consisteix en l’ús de la música i els seus elements amb finalitats terapèutiques.
La musicoteràpia afavoreix la comunicació, millora l’autoestima i l’estat d’ànim, incentiva el moviment, l’expressió, la creativitat… En les persones amb demència severa, per exemple, permet millorar la seva qualitat de vida. La música també ajuda a reduir alguns símptomes conductuals de la demència, com ara l’agressivitat física i verbal o el desig de deambular.
En un estadi avançat de la demència, la música es converteix en una via importantíssima per connectar la persona amb la pròpia identitat i per comunicar-se amb l’entorn i la seva realitat. Activa la memòria biogràfica i les emocions associades a aquella música i facilita la col·laboració en les activitats bàsiques, com l’alimentació i la higiene.
Per la seva banda, el sentit del tacte, que és el que primer es desenvolupa i l’últim que es perd, es treballa estimulant sensacions tàctils. Quan s’ofereix l’oportunitat de manipular i analitzar les qualitats sensorials dels objectes a través del tacte, s’ajuda els pacients a descobrir sensacions que, posteriorment, aniran captant.
Les sensacions tàctils permeten als usuaris de les residències Atlàntida tenir informació del món que els envolta i, per tant, conèixer i recordar. Finalment, també és important fomentar la relació usuari-cuidador, i aquí hi ajuden molt les carícies i els massatges.
Una de les teràpies més innovadores, actualment, és la sala Snoezelen, que forma part de la intervenció de diverses malalties neurològiques. Busca proporcionar a les persones estímuls sensorials que facilitin la sensació de benestar, a partir de l’estímul o de la relaxació, segons cada persona.
Aquests espais estan especialment adaptats per proporcionar una experiència multisensorial i aconsegueixen:
- Millorar les connexions neuronals
- Augmentar els estats de relaxació
- Millorar la relació amb la persona cuidadora o referent
- Disminuir els episodis d’agressivitat i estrès
- Reduir les contencions mecàniques i farmacològiques
- Disminuir les conductes apàtiques i depressives
- Millorar el nivell d’atenció i comunicació
- Incrementar el benestar emocional
- Connectar amb la realitat i amb l’entorn.
Atlàntida t’ofereix una gran varietat de centres residencials ideats amb el propòsit de crear llocs on viure plenament. Destaca la seva atenció personalitzada, que garanteix un servei diferencial i adequat.