Algunes malalties neurodegeneratives o el mateix curs de la vida poden requerir quan ja som grans haver de recórrer a l’ajuda d’un logopeda, una eina molt útil per aquelles persones que tenen problemes de comunicació. El fenomen de la parla, un dels principals trets distintius dels humans respecte dels animals, és en realitat un sistema molt complex, en el que hi intervé el cervell com a motor, però també múltiples músculs, nervis i òrgans del cos. La logopèdia, doncs, és l’única teràpia que podem posar a disposició dels que, pel motiu que sigui, tenen dificultats per fer servir aquest sistema de comunicació.
Els logopedes, a més, també són els encarregats d’intervenir en cas que es presentin problemes de masticació i de deglució. Els òrgans que intervenen en aquestes funcions són exactament els mateixos que en el cas de la parla. Les dificultats en mastegar i empassar poden estar relacionades amb l’edat i malalties degeneratives, però també poden ser una causa de determinades intervencions quirúrgiques. Com un tumor a la zona afectada: laringe, faringe, boca…
Veu, parla, llenguatge…
Els logopedes han d’intervenir quan es detecten problemes en tot aquest sistema complex de la parla. En concret, la seva activitat se centra en:
–Problemes de veu: Per corregir hàbits inadequats que poden provocar afonies i altres disfuncions o per solucionar alteracions produïdes per malalties o operacions.
–Problemes de parla: Per solucionar problemes a l’hora d’emetre el so i també pel que fa a la fluïdesa i el ritme.
–Problemes de llenguatge: Determinades malalties o el mateix envelliment poden provocar dificultats a l’hora d’expressar idees i sentiments, que és el que defineix el llenguatge. Allò tan habitual de no trobar la paraula justa en el moment adequat.
–Problemes d’audició: Si la nostra oïda es veu disminuïda, podem tenir dificultats de comunicació. I per això la intervenció d’un logopeda pot ser útil.
–Problemes de deglució: L’anàlisi d’un logopeda, especialistes en aquest complex sistema de mastegar i empassar, és molt necessària si es presenten dificultats en aquest àmbit.
Logopèdia en persones grans
En el cas específic de les persones grans, els logopedes poden estimular el llenguatge oral i escrit per entrenar el cervell i frenar la degeneració inevitable en la comunicació. També poden ajudar a desenvolupar estratègies de memòria i d’associació d’idees i paraules, per mirar de facilitar la localització de la paraula i que no se’ns quedi “a la punta de la llengua”. Això fa que es puguin estimular i mantenir les capacitats mentals dels pacients.
Aquesta feina és clau per evitar la desconnexió dels avis i àvies del seu entorn a causa de problemes en la comunicació. Els aporta seguretat i millora la seva autonomia. Per això, també és important que s’assessori els cuidadors i familiars sobre com fer front a aquestes dificultats de comunicació o deglució, perquè les persones grans no quedin aïllades.