L’edatisme, una manera de discriminar la gent gran

En la nostra societat, la vellesa molt sovint és considerada com un inconvenient de cara al bon funcionament i el progrés social, sense tenir en compte que és una etapa més de la vida, per la qual tothom haurà de passar tard o d’hora. Aquesta etapa pot ser més o menys llarga, bàsicament en funció de les condicions en què hi arribem i de l’actitud amb què l’afrontem.

Els avenços de la medicina i de la nutrició i l’adopció d’hàbits més sans, com la pràctica d’exercici físic, la disminució del consum de productes nocius com el tabac o l’alcohol, està tenint com a conseqüència un creixement en l’esperança de vida. Acostumem a resumir col·loquialment aquesta situació dient que en general “ens cuidem més”.

Malgrat tot existeix una percepció social pejorativa de la vellesa, coneguda com a edatisme

L’edatisme és considerat un tipus de maltractament i fa referència a tots els comportaments inadequats i prejudicis cap a les persones grans. De fet, s’assenyala com la tercera gran forma de discriminació a la nostra societat per darrere del racisme i el sexisme.

Alguns exemples

El paternalisme, la infantilització de la gent gran en diferents àmbits, la marginació i la invisibilització de les aportacions de la gent gran a la societat són algunes de les principals discriminacions per edatisme que es donen al nostre país. Però hi ha moltes situacions quotidianes en les quals practiquem aquesta discriminació quasi sense ser-ne conscients com ara quan:

  • Parlem amb diminutius a la gent gran.
  • Utilitzem la paraula “vell/a” com un insult.
  • Donem per fet quines són les necessitats de la gent gran.
  • Traiem importància a la tristesa de la gent gran.
  • Donem per fet que no entenen de què parlem.
  • Neguem les seves capacitats d’aprenentatge.
  • Cridem quan els parlem.

Aquesta percepció negativa inclou estereotips i prejudicis com malaltia, dependència, deteriorament físic i cognitiu, pèrdua de la bellesa facial i corporal, inutilitat, etc., que molts cops no es corresponen amb la realitat.

Alguns mites i realitats sobre la vellesa

MitesRealitats
Totes les persones grans s’assemblen.Les persones grans son molt diverses.
Estan malaltes, son fràgils i depenen d’altres persones.La majoria viuen de manera independent.
Estan socialment aïllades.La majoria mantenen contacte directe i proper amb familiars. 
La majoria tenen algun grau de deteriorament cognitiu.En general, si hi ha algun deteriorament cognitiu, no és suficientment important com per alterar les activitats diàries.
Estan deprimides.Les persones que viuen en comunitat presenten menors percentatges de depressió que altres grups d’edat.
Es tornen difícils de tractar i són més rígides.La personalitat es manté relativament consistent durant tot el cicle vital.
No s’enfronten al declivi que suposa l’envelliment.La majoria s’ajusten amb èxit als desafiaments vitals
Les persones grans estan limitades per treballar.Les persones grans que treballen desenvolupen la seva tasca igual de bé o millor que grups d’altres edats.

Quines conseqüències té l’edatisme?

Per a les persones grans, la infravaloració de les seves capacitats físiques i mentals pot afavorir una pèrdua prematura de la independència, una major discapacitat, un augment de la depressió i una mortalitat avançada si es compara amb les persones que, en altres condicions, mantinguessin una vida productiva, satisfactòria i saludable. Segons una investigació recent, les persones amb percepció positiva de l’envelliment viuen fins a 7,5 anys més que les persones que no tenen una imatge positiva de la vellesa, i aquestes diferències es mantenen fins i tot quan es controlen variables com la salut funcional, el nivell socioeconòmic i l’aïllament.

Article validat per: 
Categories:
Comparteix aquest article:

Subscriu-te a la nostra Newsletter

També et podria agradar

Salut! des de 1927
Segueix-nos:
Residencial Mas d'Anglí
Institut Químic de Sarrià, 43-47
08017 Barcelona
Tel. 93 434 22 99
Residencial Mas Piteu
Carrer de Natzaret, 67-81
08035 Barcelona
Tel. 934 34 22 55
Residencial Maragall
Pg. Maragall, 295
08032 Barcelona
Tel. 931 31 16 66
×