Ho sabem. Hi ha molts tipus d’intel·ligència, però n’hi ha una que ens facilita la vida a molts nivells, que és bona a totes les edats i que és tan sana com necessària. Parlem de la intel·ligència emocional. Daniel Goleman, va ser el primer a teoritzar aquest concepte i el va definir com la capacitat de reconèixer els sentiments (propis i aliens) i l’habilitat per manejar-los.
A residències Grup Atlàntida, ens ocupem de treballar aquest tema amb els nostres residents i creiem oportú, explicar-vos el secret de la intel·ligència emocional durant la vellesa.
Hi ha cinc competències a l’hora de tenir en compte la intel·ligència emocional.
1. Conèixer les pròpies emocions.
2. Autocontrol dels sentiments per adequar-los a les situacions.
3 . Automotivació per aconseguir metes.
4. Reconeixement de les emocions alienes.
5. Habilitat per relacionar-nos de manera adequada.
Resumidament podríem dir que aquest tipus d’intel·ligència radica en dirigir i controlar les emocions. Però ¿Per què treballar-la durant la vellesa? Les raons per les quals suposa un tema rellevant a aquesta etapa de la vida són:
– Per la interacció que es dóna entre emoció i processos cognitius.
– Perquè influeixen en la presa de decisions.
– Perquè afecten l’atenció, a la memòria i al pensament
– Perquè dóna eines de socialització amb altres persones.
S’ha demostrat que l’activació emocional negativa porta conseqüències perjudicials per a les persones grans i que de manera contrària; les emocions positives són bones no només per l’estat anímic, sinó pel sistema immunitari.
Als tallers de psicologia de grup Atlàntida treballem aquests aspectes per millorar la qualitat de vida dels avis. En primer lloc treballem les nostres pròpies emocions; què sentim? Per què? Quins pensaments associem a aquella emoció?…A partir d’aquí apliquem tècniques d’autocontrol i maneig de les emocions negatives. També treballem la relaxació cos i ment amb l’objectiu de trobar l’equilibri. Tot això ens ajuda per desenvolupar automotivacions.
En segon lloc aprenem a reconèixer les emocions dels altres companys i treballem les habilitats socials. Practiquem la conducta assertiva, la tolerància, el diàleg, l’expressió verbal i no verbal…i desenvolupem estratègies que ens ajudin a potenciar el benestar.
Els resultats d’aquestes sessions amb els nostres residents potencien la socialització, generen una millor qualitat de vida i augmenten l’estat anímic.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu