Des de fa ja més de quatre anys, a la Residència Mas d’Anglí, s’està implementant un nou model d’atenció a les persones grans. Aquest model, anomenat Atenció Centrada en la Persona (ACP), té com a objectiu respectar al màxim l’autonomia i les voluntats de les persones majors.
En moltes situacions, a les persones grans se les tracta com si no poguessin decidir per elles mateixes, com si estar a l’última etapa de la vida signifiqués que ja no tenen perquè lluitar pels seus desitjos i, per tant, es deixa de tenir en compte el que elles volen realment. Malauradament, encara avui en dia s’estableix una actitud molt paternalista envers les persones majors.
Fonaments del model d’Atenció Centrada en la Persona
L’Atenció Centrada en la Persona (ACP) aposta per una visió determinada de la qualitat assistencial. Una visió en què la salvaguarda de la dignitat de cada persona, el respecte a la seva singularitat i el dret al control de la pròpia vida són valors nuclears. Un enfocament que els països més avançats en polítiques sociosanitàries (Regne Unit, els països nòrdics, Canada, etc.) han assenyalat com a element clau per a la millora de l’atenció a la gent gran.
La principal finalitat d’aquest model és conèixer el projecte de vida de la persona, saber com vol viure els anys en els quals esta convivint al centre, i acompanyar-la per tal que sigui el més autònoma possible.
L’Atenció Centrada en la Persona (ACP) posa a la persona en l’eix central del funcionament de la residència, la qual cosa requereix, en molts casos, un canvi profund en la cultura de l’organització. Aquest canvi, no té a veure només amb la gestió del centre, sinó que també es treballa en la visió i les actituds dels professionals, ja que és necessari que tot l’equip cregui en l’ACP per tal que pugui funcionar.
Per aquesta raó, la implantació d’aquest nou model pot quedar-se només en la declaració d’intencions si no es realitza amb el temps i cura que necessita. Per això, a la Residència Mas d’Anglí estem treballant mica en mica formant a tot l’equip i realitzant canvis paulatins.
Un cop iniciat el procés de millora, s’han de planificar avaluacions periòdiques per poder veure si aquests nous canvis s’estan posant en pràctica realment i si estan ajudant a que les persones grans puguin assolir el seu projecte de vida. és a dir, la implementació d’aquest model significa un canvi constant per part de la residència.
Montse Martínez
Treballadora Social