Fa un parell de mesos s’anunciava una notícia al diari que cridava força l’atenció; una dona hindú dóna a llum als 72 anys. La parella, després de quaranta-sis anys de relació i degut al fet de la impossibilitat d’haver tingut fills, es va sotmetre a una reproducció in vitro exitosa. Els comentaris generals i les opinions no van trigar a arribar a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. És ètic donar vida a una edat tan avançada?
A Residències Grup Atlàntida també ens ocupem de comentar l’actualitat amb els nostres residents i compartir opinions respecte a les coses que passen arreu de món. Aquest tema els va causar molta curiositat. A una edat similar a la de la dona de la Índia, els nostres residents, una mica estranyats, es preguntaven certes qüestions; és adequat la maternitat durant la vellesa? Quins avantatges i desavantatges pot produir aquest fet? Hauria d’estar limitada l’edat de reproducció per llei? És una decisió egoista?
Les respostes van ser molt similars. No es van trobar opinions contradictòries i es pot afirmar que la majoria d’avis explicaven que la maternitat no és adequada durant la vellesa. Argumentaven que no només és perillós per a la mare, sinó per al desenvolupament del nen. Inconvenients més que avantatges, van ser els protagonistes de la jornada. Respecte al fet de limitar l’edat reproductiva opinaven que no era necessari, però que qualsevol persona ha de tenir “sentit comú” a l’hora d’encarar aquesta responsabilitat. “Decisió egoista com cap altre”, van ser les paraules d’una senyora davant d’aquesta situació que altres qualificaven com “boja”, “inconscient” i “increïble”.
El que va ser interessant del col·loqui van ser les preguntes (tan elaborades) que formulaven els residents, respecte a l’ètica de la situació; és ètic passar la custòdia d’un fill a altres familiars, quan arribi la mort dels pares? Estan capacitades dues persones de 70 anys per tenir un nadó? Qui educarà a aquesta persona i de quina manera es farà? Tota aquesta conversa va desembocar amb conclusions contundents; “la societat s’està tornat individualista. Es perden els valors i les tradicions i la gent actua com vol sense parar a pensar amb les conseqüències”. Cap persona va opinar a favor de tenir fills durant la vellesa i tothom ho va jutjar.
La notícia va crear ressò entre els avis, fet que va fer que després de l’activitat, encara comentessin entre ells. Pensar, dialogar, relacionar-se… Són conductes importantíssimes i molt sanes per treballar l’aspecte cognitiu i mantenir la ment activa. Els nostres residents la practiquen i gaudeixen fent-ho.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu