La realització de tallers creatius aporta molts beneficis a la gent gran, ajuda a millorar la qualitat de vida i el benestar general.
A Mas d’Anglí fem tallers, on cada persona participa dins de les seves capacitats, fent que mantinguin els seus rols actius i se sentin implicats en un projecte comú fomentant la cohesió grupal, mantenint vincles estrets i orientant els esforços cap a un mateix fi. Les Terapeutes organitzen diferents grups de treball, per potenciar al màxim les capacitats de cada persona amb metodologies actives i participatives.
Aquestes activitats ens porten diferents beneficis en:
- Aspectes físics, treballem amb les mans millorant la motricitat fina.
- Aspectes funcionals, millorant les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària.
- En l’àmbit psicològic, ja que treballem la concentració, l’atenció i la memòria.
- Aspectes emocionals, augmenta l’autoestima i millora l’ànim, per la satisfacció de la feina, per la il·lusió d’un projecte i la seva execució.
- Socialment, durant la realització de les tasques augmenten les converses en un clima distés i augmenten els lligams entre les persones.
Mitjançant tècniques d’integració grupal es faciliten les relacions i es cohesionen els membres del grup, per aconseguir els objectius proposats.
Això ens permet:
- Aprendre a treballar en equip per assolir un objectiu comú.
- Desenvolupar la col·laboració, cooperació i escolta entre els participants.
- Fomentar les relacions interpersonals.
- Apoderar a les persones.
- Millorar l’estat d’ànim.
- Augmentar l’autoestima.
- Disminució de la percepció del sentiment de solitud.
- Enfortir la memòria, mantenint les capacitats cognitives i motores.
A les residències, ens trobem amb grups molt diversos, als nostres projectes poden participar tots, depenent de les seves habilitats, duran a terme tasques diferents. Actualment els grups de treball estan formats per les diferents unitats de convivència, el que facilita la cohesió del grup.
Etapes del projecte “primavera”:
- Buscar idees a la xarxa per a la realització d’un mural. El tema és la primavera. Aquesta etapa es realitza amb les unitats de convivència de tercera planta que formaran la comissió de realització.
- Reunió inicial per buscar un tema per fer un mural.
- Recerca a internet, sobre projectes existents.
- Un cop escollit el tema, decidir els materials que es necessitaran, organitzar les compres.
- Presentació del treball a realitzar a tots els grups, segons les característiques de cada un es fan diferents activitats:
- Pluja d’idees per millorar el projecte.
- Taller de refranys per incloure al mural .
- Estimulació sensitiva amb les diferents textures.
- Distribució de les tasques a realitzar per Unitats de Convivència.
- Organització de diferents tallers de treballs manuals per la realització del mural.
- Creació del mural.
És fals que amb l’edat ens tornem menys creatius, el fet de disposar de més temps fa que augmenti la reflexió i la creació, I sempre és un bon moment per aprendre i passar-ho bé. Les persones residents estan encantades de veure la seva feina acabada, i hem treballat per millorar el confort, la identitat, la inclusió, l’ocupació i l’amor; segons els principis bàsics de l’Atenció Centrada en la Persona.