No falla. Arriba l’1 de desembre i els grups de WhatsApp familiars comencen a treure fum. Per als més joves, les festes de Nadal queden encara molt lluny: més enllà de tres setmanes laborables! Però per als avis i les àvies, l’1 de desembre és la data per començar a escalfar motors.
Els primers missatges per part seva són quasi invariables d’any en any: “Què voleu fer per Nadal?” I sovint no acostumen a tenir resposta, més enllà d’alguna vaguetat. Però les àvies insisteixen, perquè saben el que s’acosta: “és que s’ha d’encarregar el capó”, “i s’ha d’anar a comprar tots els ingredients per fer l’escudella”, “és que s’ha de pensar com farem els canelons”…
Dates assenyalades
Per als avis i àvies, les festes de Nadal són, en molts casos, un dels esdeveniments més importants de l’any. L’oportunitat per reunir durant diverses jornades tota la família, la que ells i elles han format. Després de, potser, no veure els seus fills i nets tant com voldrien al llarg de l’any, el Nadal és el moment del retrobam
ent, de comprovar com les netes ja són més altes que les àvies i que les filles han aconseguit un ascens laboral que semblava inabastable. O qualsevol altra cosa, perquè el Nadal, per a tots, però sobretot per als més grans, és un moment de joia, de celebrar que continuem junts i que, encara, seguim sent-hi tots.
A més de ser els encarregats de posar en marxa tota la maquinària de les festes, els avis i les àvies tenen un altre rol cabdal: són els encarregats de preservar el llegat del temps. Són els que ensenyen als més petits les nadales ancestrals, els que ens introdueixen als Pastorets, els que estan entossudits a recordar-nos que el Nadal no és una tradició qualsevol, sinó la data clau per al retrobament, i els garants de que el Tió tindrà una alimentació reglamentàriafins el dia que li tocarà ser protagonista. Ser avi i àvia per Nadal no és senzill, però per a ells i elles és gratificant. I sí estan contents, la resta de la família segur que també ho està.
L’escudella de l’àvia
En aquesta celebració, com no pot ser d’una altra manera, el menjar (i el beure) hi juga un paper crucial. Les retrobades se celebren al voltant de la taula i amb una litúrgia gastronòmica de tradició secular, però també, perquè no, oberta i adaptable a les innovacions: qui no hagi menjat panettone alguna vegada (encara que sigui per obligació) en comptes del típic tortell de Reis que aixequi el dit! De fet, les opcions són gairebé infinites i, sinó, llegiu aquestes propostes de la nutricionista del Centre Mèdic Atlàntida, Pilar Betriu.
Entre tot l’assortit gastronòmic de Nadal, en destaca un plat: l’escudella de l’àvia! O, més ben dit, uns quants plats que s’allarguen durant diversos àpats: l’escudella, la carn d’olla, la pilota, els llegums… L’escudella de l’àvia és l’esperit del Nadal, del retrobament, de la família, concentrat en una olla. I cada any, ves a saber com s’ho fan, és més bona.
Si heu provat mai de suplantar la vostra àvia i fer vosaltres l’escudella, sabreu que aquesta tasca no és gens fàcil. Mai no queda ni el gust ni la textura que elles aconsegueixen. No és que siguin més sàvies, que també, sinó que hi tenen més experiència. I saben que per fer una bona escudella cal escalfar motors. A partir de l’1 de desembre!