Entenem per pressió arterial la força que exerceix la sang contra les parets de les artèries. El moment de màxima pressió es conegut com pressió arterial sistòlica (Pas) i el de mínima com pressió arterial diastòlica (PAd). La pressió arterial normal es situa al voltant de 120/80 mm Hg, però a mesura que aquesta augmenta, també augmenta el risc de patir patologies associades.
Es calcula que la hipertensió afecta entre el 10 i el 30% de la població adulta i comporta una sèrie de complicacions per diferents òrgans:
- Cor: Insuficiència cardíaca.
- Cervell: Hemorràgia cerebral.
- Ronyó: Insuficiència renal o nefroesclerosi arteriolar.
- Artèries: Aneurisma i arteriopatia diabètica.
- Ulls: Hemorràgies.
Classificació de la pressió arterial (en mm Hg) en adults:
- Òptima: menor de 120 (PAs) i menor de 80 (PAd) → Felicitar a la persona.
- Normal: menor de 130 (PAs) i menor de 85 (PAd) →Controlar cada cinc anys.
- Normal-alta: 130-139 (PAs) i 85-89 (PAd) → Controlar cada any.
- Hipertensió I: 140-159 (PAs) o 90-99 (PAd) → Tractament.
- Hipertensió II: 160-179 (PAs) o 100-109 (PAd) → Tractament.
- Hipertensió III: 180 (PAs) o 110 (PAd) → Tractament.
Factors de risc de la hipertensió
Consum de sal i greixos: Multitut d’estudis han demostrat que existeix correlació directa entre l’ingesta de sal o greixos i uns nivells alts de pressió arterial. De la mateixa manera, les dietes basades en hidrats de carboni, fruites i verdures, peix i que aporten molt poca quantitat de greixos i sal, es relacionarien amb una pressió arterial baixa. Encara que aquest tipus de dieta no és efectiva per tota la població, cal dir que els que més se’n beneficien són els majors de 45 anys. Les recomanacions actuals sobre el consum de sal pels pacients hipertensos se situen entre els cinc i els sis grams per dia.
Obesitat: Al igual que passa amb el consum de sal, també exisiteix correlació entre el pes corporal de les persones i la hipertensió. La reducció de pes afavoreix els efectes dels medicaments per combatre la hipertensió i permet controlar altres factors de risc cardiovascular.
Sedentarisme: S’han dut a terme molts estudis que han conclòs que el fet de practicar algun tipus d’esport reduiria fins a un 35% el risc de patir hipertensió respecte els que no practiquen esport. Amb l’objectiu de sortir de la població de risc, els especialistes recomanen realitzar sessions d’intensitat mitja durant 30 o 45 minuts i amb una freqüència de tres a cinc cops per setmana.
Ingesta d’alcohol: Savem que el consum de petites quantitats d’alcohol és cardiosaludable, però si superem aquests nivells s’incrementaran les probabilitats de patir hipertensió. Així si es superen veu més de 30 mil.ligrams d’etanol al dia (300 mil.lilitres de vi o 60 de whisky) i es pateix obesitat, el risc de patir malalties i complicaions és molt gran.
L’estrés: Ja fa anys que l’OMS va assenyalar el paper que tenia l’estrés sobre la hipertensió, però també ha posat de manifest la dificultat per mesurar la influència real que té en la gènesi de la malaltia. Les feines en que es té una responsabilitat molt gran, que requereixen una vigilància constant o que es desenvolupen sota sorolls molt forts i constants, s’han identificat com a estresors que afavoririen una pressió arterial alta.