La cura de la salut mental sol ser un dels aspectes més complexos de tractar en el col·lectiu de la gent gran perquè sovint es juxtaposen malalties sobrevingudes amb l’edat a desordres que, eventualment, ja porten un llarg recorregut. I un escenari com la pandèmia pel coronavirus causant de la Covid-19 no augura res de bo en aquest sentit.
L’aïllament social -si no és voluntari- ja és per a tothom una mesura extrema, i més si s’allarga en el temps i amb l’amenaça perpetua de tornar-lo a implantar en qualsevol moment. Per ningú, no és fàcil, però encara ho és menys per a les persones grans. Per elles, les rutines marquen el ritme de la seva vida i aquestes rutines, incloses les relatives a la interacció social, són fonamentals per mantenir una bona salut mental.
La soledat un agreujant
Per això, en aquests moments de màxim dubte, cal parar atenció a la salut mental de la gent gran. Massa sovint els nostres avis tenen la soledat per companya i el confinament pot agreujar la situació. Perquè la soledat pot ser el detonant de moltes malalties mentals però, a més, apareix sempre com a agreujant dels desordres que ja estaven presents.
Per evitar-ho, és convenient mantenir en la mesura del possible les rutines habituals i buscar fórmules que ens permetin que la persona gran no perdi el contacte amb la gent del seu entorn. A través de videoconferències, per exemple, es poden organitzar visites virtuals amb els familiars.
Els problemes de salut mental més comuns entre la gent gran són la depressió i l’ansietat, a més de diverses formes de demència (amb l’Alzheimer com la més habitual). Segons les xifres que proporciona l’Organització Mundial de la Salut, més del 20% de les persones majors de 60 anys pateixen algun tipus de trastorn mental o neural.
La salut mental es defineix com un estat complet, que inclou el benestar físic, mental i social. És a dir, que no és només l’absència de malalties el que afecta la nostra salut, sinó que també necessitem tenir un estat d’equilibri en totes les facetes de la nostra vida.
Senyals d’alerta
Moltes persones corren el risc de començar a tenir problemes de salut mental quan envelleixen, però això no vol dir que sigui normal. Al contrari. I cal estar atents a diversos senyals que ens poden donar la pista de que alguna cosa està passant:
-alteració de l’estat d’ànim
-trastorns del son
-aïllament del seu entorn social
-canvis en l’alimentació
-confusió i pèrdues de memòria
-pors i preocupacions poc o gens fundades
-irritabilitat i agressivitat.
Per això, és important mantenir les rutines diàries i combatre l’aïllament forçat, prendre mesures perquè aquesta soledat no perjudiqui encara més la gent gran. Perquè els moments de diversió i distensió i la vida social són un dels elements que ens ajudaran en la salut mental dels avis i àvies.
També és recomanable mantenir-se actiu i fer exercici adaptat a les característiques de cadascú, descansar i menjar bé i aprendre a relaxar-se.