L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que avança de manera progressiva. És una de les demències que més impacte té actualment i, l’any 2021, a Catalunya hi havia uns 86.000 pacients d’Alzheimer. La mitjana d’edat d’aquestes persones estava entorn dels 81 anys i el 65% d’elles eren dones. Segons càlculs de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al món hi ha aproximadament 26 milions de persones que pateixen demència, tot i que s’intueix que prop d’un 30% de casos no tenen un diagnòstic formal.
Com que és una malaltia progressiva i sense cura, la persona afectada va perdent al llarg dels anys les seves capacitats cognitives i físiques. A poc a poc, però sense marxa enrere, el malalt va deixant de fer tot el que sabia fer, amb l’impacte que això provoca en el seu entorn, que n’ha de tenir cura cada vegada amb més dedicació. Per això, és molt important estimular amb activitats diverses el cos i la ment dels afectats d’Alzheimer, per alentir l’avenç de la demència.
Activitats a casa
L’Alzheimer demana rutina. I per això el primer que s’ha de fer és establir quines activitats es faran cada dia i en cada moment del dia -matí, tarda, vespre…-. Això dona seguretat als malalts i els ajuda a saber en quin moment del dia som i en quin dia de la setmana.
Les activitats que es poden fer amb les persones afectades han de potenciar les seves capacitats cognitives sense oblidar el seu cos:
- Psicomotricitat fina: A partir de moviments senzills amb les mans es pot anar treballant la posició de la pinça i enfortir els dits.
- Psicomotricitat: Per treballar diferents capacitats biològiques i processos cognitius. Es poden fer exercicis de moviment de les extremitats (amunt i avall, també fer cercles o passar-nos algun tipus d’objecte). També es poden fer exercicis com sopes de lletres o buscar objectes que siguin d’un color concret.
- Lectura: Es poden llegir amb ells relats curts i després parlar-ne.
- Cantar: Si és una persona a qui li agrada la música, es pot fer que canti alguna cançó que sigui significativa per a ells.
- Sortir al balcó: Podeu establir una estona d’estar al balcó. Serà un bon moment per hidratar-se, prendre la fresca i oblidar-nos per una estona del fet que no podem sortir al carrer. Una bona opció si el temps acompanya.
Arran del confinament per la pandèmia de Covid-19, s’han multiplicat els recursos on-line de tot tipus, però especialment els de l’àmbit cultural. Si el malalt és una persona que té interès pel cinema, per exemple, es pot accedir al catàleg de les biblioteques. Veure pel·lícules de fa anys amb els afectats pot suposar un bon exercici de reminiscència. També es pot accedir a visites virtuals de molts museus de tot el món, si el malalt està interessat en l’art.
Sortir de casa
A banda de les activitats a la llar, és molt important també que els malalts surtin de casa. En la mesura del possible i acompanyats -en funció de l’avenç de la malaltia-, és molt saludable que passegin per entorns segurs i coneguts i, fins i tot, visitar algun lloc que els agradi o algun equipament que els interessi. Això és bo tant per evitar el deteriorament físic, com per mantenir-los el cervell actiu amb els estímuls exteriors.
En aquesta guia, podreu trobar informació molt completa i consells molt útils per tenir cura d’una persona amb Alzheimer.