El 80% de la gent gran pren més d’un medicament al dia, ja sigui per al control d’alguna malaltia crònica -hipertensió, diabetis, artrosi, insuficiència cardíaca…- o per l’alleujament d’alguns processos -antiinflamatoris, analgèsics, laxants, antitèrmics, broncodilatadors…-. Però sovint la gent gran presenta més d’una d’aquestes patologies al mateix temps, fet que complica encara més aconseguir que el procés de medicació que necessiten sigui correcte.
Tot plegat fa que els medicaments funcionin de manera diferent en la gent gran. N’han de prendre més, alhora, i en un moment en què les seves facultats físiques i psíquiques tendeixen a disminuir.
Qüestions a tenir en compte
- Els òrgans els funcionen amb més lentitud o dificultat, i la seva resposta davant la medicació sol ser més difícil de predir. L’eliminació dels fàrmacs és més lenta i pot fer que s’acumulin al fetge i els ronyons. I això pot fer aparèixer més efectes adversos.
- També poden tenir problemes de malnutrició, a causa de deficiències en les dents, per exemple. Això pot alterar encara més la resposta prevista als medicaments, perquè pot fer que s’absorbeixin de manera diferent.
- A banda de tenir sovint diverses patologies alhora, també són més vulnerables davant qualsevol malaltia. Les patologies repercuteixen entre si i poden acabar tenint problemes de salut complexos.
- Les dosis de medicaments s’han d’ajustar per evitar toxicitats entre fàrmacs, però això no evita que pateixin més efectes no desitjats. És el que passa amb el restrenyiment, efecte secundari habitual dels ansiolítics i dels fàrmacs que contenen codeïna .
- La pèrdua de memòria, els problemes de vista i oïda i la disminució de les capacitats intel·lectuals de la gent gran els poden dificultar seguir règims complicats de medicaments. Segons alguns estudis, més de la meitat dels pacients no prenen correctament la medicació, se n’obliden o s’equivoquen.
Cal organització
Tots aquests condicionants poden provocar més risc d’interaccions entre fàrmacs, reaccions adverses, problemes d’adherència al tractament, empitjorament de les malalties o errors de medicació, entre d’altres. Per evitar-ho, cal sobretot organització. Els farmacèutics, que junt amb els metges poden donar un cop de mà en aquest sentit, aconsellen tenir per escrit un diagrama amb els medicaments que s’han de prendre cada dia amb l’hora i la dosi i la durada del tractament.
Per fer un ús adequat de la medicació, la gent gran pot seguir aquests passos:
- Evitar medicaments innecessaris, amb una revisió periòdica per part dels professionals sanitaris junt amb el pacient.
- Informar el metge o al farmacèutic de tots els medicaments que està prenent.
- Conèixer prou bé com administrar cada fàrmac i a quina hora, sobretot si interfereix amb els aliments, i saber què fer en cas d’oblidar una dosi.
- Conèixer quins riscos té el medicament, sobretot en el cas que hagi de conduir, o els possibles efectes adversos i saber què ha de fer i si pot o no suspendre’l de forma sobtada.
- No acumular medicaments, ja que poden caducar i provocar confusió.
- Si el pla de medicació és complex, pot demanar al seu farmacèutic o metge, eines per organitzar-se millor o que el revisin per fer-lo més senzill.
A banda d’això, cal consultar el metge o farmacèutic en cas de qualsevol dubte. Són els professionals que més en saben. I també cal seguir les seves recomanacions pel que fa a controls mèdics periòdics, com prendre’s la tensió cada 6 mesos, o l’administració de vacunes, com l’antigripal.