Per començar el projecte “Acollim” l’equip va fer entrevistes a residents que, per diferents motius, pensaven estarien interessats a participar. La seva sensibilitat social o haver estat emigrants a la seva joventut van ser alguns dels ítems que es van valorar.
Es volia conèixer la reacció de la gent gran envers el tema de la migració. Les informacions dels mitjans de comunicació eren contradictòries. Seguidors i detractors d’acollir persones migrants al nostre país debatien en les tertúlies de televisió.
Es va realitzar la visualització del reportatge de TV3 “Menors lluny de casa” de Josep Paris. Aquest va ser el moment on es va veure el grau de compromís, el 100% dels que van veure el documental van dir que volien participar en el projecte.
En una altra sessió es va presentar un estudi del Departament de Treball sobre el moviment migratori i el fenomen MENA. Aquí vam conèixer la situació real dels menors atesos a Catalunya, el número de nois ha augmentat considerablement passant del 1153 de l´any 2017 als 3450 al 2018. El perfil dels MENAs són, nois marroquins de 16 o 17 anys on la seva principal expectativa és entrar al mercat laboral per guanyar diners; aquestes dades van generar un debat molt interessant.
Després de constatar que les persones estaven interessades en el tema, es va cercar una entitat que acollis a menors immigrants i que volguessin participar en el projecte. Es va contactar amb diferents CRAEs. Els CRAE són institucions per a la guarda i educació d’infants i adolescents (de 0 a 18 anys) a qui s’aplica la mesura d’acolliment simple en institució, d’acord amb la mesura que consti en l’informe previ dels equips tècnics competents. El seu objectiu és donar resposta a situacions i necessitats educatives i assistencials que requereixen una especialització tècnica en la seva guarda i educació alternativa a la seva família d’origen.
Les seves funcions són:
– Promoure, establir i aplicar mesures tècniques, educatives i d’inserció social, laboral i familiar.
– Coordinar-se amb els serveis socials bàsics, amb professionals i d’altres sistemes de benestar social, amb les entitats associatives i amb les que actuen en l’àmbit dels serveis especialitzats.
– Proporcionar a infants i adolescents atesos tota la cobertura inherent a l’exercici de la guarda i l’educació.
– Altres funcions establertes per l’ordenament jurídic vigent.
Per proximitat, disponibilitat i predisposició es va decidir actuar amb la Fundació Mercè Fontanillas, que va ser el primer Servei d’Atenció Especialitzat a Menors Immigrants. Tenen diferents centres, un d’ells el CRAE Lledoners a Sant Cugat que dóna acollida a 16 joves sols nouvinguts promovent la formació, la integració laboral, la independència i l’emancipació.
D’aquesta manera tenim el primer contacte amb els joves, el projecte comença a prendre forma.