Totes les dades disponibles posen de manifest que les dones viuen més que els homes. A Catalunya, amb una tendència similar a la dels països desenvolupats, la diferència és superior als cinc anys: de mitjana, les dones tenen una esperança de vida de 86,2 anys, mentre que la dels homes és de 80,7 anys.
No se sap amb exactitud les raons d’aquesta diferència en la longevitat, però sempre s’havia atribuït a les diferències en l’estil de vida entre homes i dones: qüestions com el tabaquisme, el consum d’alcohol, la dieta equilibrada, l’activitat física regular… Però fa uns mesos es va confirmar una sospita dels investigadors: la pèrdua d’un cromosoma amb l’edat pot contribuir a explicar que els homes visquin menys.
El cromosoma Y
Segons aquest estudi publicat a la revista Science l’estiu passat, un defecte genètic anomenat mLOY provoca en els homes la pèrdua del cromosoma Y, el cromosoma que determina el sexe biològic en el moment de néixer. Aquesta mutació, segons les recerques realitzades per l’investigador suec Lars Forsberg (Universitat d’Uppsala) en els últims anys, suposa que augmenta el risc de patir càncer i es triplica la possibilitat de desenvolupar Alzheimer. Però aquest últim estudi assenyala també que la pèrdua del cromosoma Y afavoreix el risc d’afeccions cardiovasculars, errors al sistema immunitari i la mort prematura.
Les investigacions de Forsberg mostren que el 20% dels homes de més de 60 anys tenien la mutació mLOY. En els més grans de 70 anys, la taxa augmenta fins al 50% i, en els de més de 90, fins al 57%. Segons Forsberg, hi ha tres factors de risc per a la pèrdua del cromosoma Y: el mateix envelliment, altres mutacions hereditàries i el tabaquisme. Els dos primers són inevitables, però el tercer sí que depèn de cada persona, ja que és reversible: quan es deixa de fumar, les cèl·lules sanes es regeneren.
Viure més no és viure millor
Al marge de mutacions genètiques, és evident que l’estil de vida també té la seva influència en la longevitat i, en aquest terreny, les dones tenen conductes més saludables en gairebé tots els apartats:
- Tabaquisme. El 20,5% de les dones pel 30,9% dels homes.
- Consum de risc d’alcohol. L’1,7% respecte del 6,4%.
- Dieta equilibrada. La segueixen el 67,2% i només el 57,7% dels homes.
- Activitat física. És l’únic punt en què els homes superen les dones: el 84,5% d’ells respecte al 81,1% d’elles.
Les dades estadístiques també posen de manifest que la qualitat de la vida de les dones a la vellesa és pitjor: passen 20,1 anys amb mala salut, mentre que en els homes en suposa 14,1. Les dones de més edat i amb un nivell socioeconòmic i d’estudis baix són les que tenen una qualitat de vida pitjor des del punt de vista de la salut en els últims anys de vida.