Després de tota la vida treballant, la jubilació obre una nova etapa a les nostres vides. En principi, és una etapa que més o menys tothom espera amb actitud positiva, a no ser que sigui una jubilació traumàtica (prejubilació, acomiadament….).Però malgrat que esperem la jubilació amb bona cara, no sempre surten les coses com voldríem, especialment si la persona que es jubila és la nostra parella.
La nostra manera de viure fa que moltes persones es defineixin en funció de la feina. I més si es un treball absorbent al qual li dediquen moltes hores al dia. Per això, és molt important afrontar la jubilació amb antelació, si és possible, per anticipar el que pot passar. En el cas de la gent que passa moltes hores treballant, o que fins i tot, s’enduen la feina a casa, es troben de cop i volta amb moltes hores lliures i moltes més hores de convivència amb la parella. Anar preparant el terreny, doncs, pot ser una bona manera d’evitar problemes.
Quatre fases
Diversos estudis assenyalen que hi ha fins a quatre fases d’adaptació a la jubilació, tot I que no tothom passa per tot aquest procés:
-fase de felicitat o de lluna de mel. Sol ocupar els primers dies de jubilació. Ens sentim com si estiguéssim de vacances perpètues i fem molts plans per als dies que vindran.
-fase de desencantament. És quan ens adonem que potser les coses no aniran com ens havíem imaginat i que potser les nostres expectatives eren massa altes. Pot coincidir amb el moment en què ens fem conscients del nostre nou estatus econòmic i de què ens hem de redefinir com a persones post-feina. En aquesta fase, hi ha persones que poden patir trastorns depressius o d’angoixa.
-fase de reorientació. Si hem passat per la fase anterior, és quan ens adonem que hem de fixar-nos unes expectatives noves, més realistes.
-fase d’estabilització. Fruit de tot aquest procés, aquest és el moment en què ens adaptem a la nostra nova situació personal.
També s’assenyalen uns factors de risc que poden incidir en aquest procés, com la falta de projectes personals -potser estàvem massa absorbits per la feina-, el fet de tenir problemes de salut o econòmics o tenir una xarxa de suport social curta.
Planificació
La planificació, doncs, és una de les claus més potents per gaudir d’una jubilació positiva. En els anys o mesos anteriors, podem començar a buscar activitats per realitzar en comú amb la nostra parella que està a punt de jubilar-se. I no només buscar-les, sinó fins i tot començar-les a fer perquè així el canvi no és tan sobtat.
També és molt important, si es pot, mantenir-se envoltats de la família i els amics i realitzar amb ells activitats diverses que ens mantinguin desperts intel·lectualment I físicament actius. Fins i tot, podem plantejar-nos de fer aquelles coses que no vam poder fer abans, com aprendre idiomes, fer classes de ball o cuina o iniciar aquells estudis que vam aparcar a causa de les obligacions laborals.