
Els avenços en la medicina, en la nutrició i en la higiene a tot el món faran que al 2050 s’hagi gairebé doblat la població de més de 60 anys. Si ara suposen el 12% de tota la humanitat, d’aquí poc més de 25 anys superaran el 22%, un creixement que es produirà sobretot en els anomenats països en vies de desenvolupament. Així ho assenyala un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que alerta també que viure més anys, no significa viure millor.
L’OMS calcula, per exemple, que el 15% de les persones més grans de 60 anys pateixen algun tipus de trastorn mental, un fet determinant en la qualitat de vida durant la vellesa. I també es calcula que una de cada 10 persones ancianes pateix maltractament per part del seu entorn, en una etapa de la vida en que les persones poden ser més vulnerables.
Per lluitar contra aquesta xacra, des del 2002 cada any es commemora el 15 de juny el Dia Mundia de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa. Els abusos a les persones ancianes han guanyat força visibilitat en els últims anys, però segueix sent un dels tipus de violència menys tractats en els estudis que es duen a terme i menys abordats en els plans d’acció.
Diversos estudis que s’han fet darrerament assenyalen que la gent gran pot estar sotmesa a diversos tipus de maltractaments i abusos:
El maltractament a les persones grans no es limita, doncs, a causar lesions físiques. També pot ser la font de problemes psicològics i emocionals importants, com la depressió o l’ansietat. Aquesta situació d’abusos pot produïr-se en diferents àmbits, des del propi domicili fins a alguna institució o la mateixa administració, i s’aprofita de la major vulnerabilitat associada a la vellesa.