La teràpia d’orientació a la realitat està formada per una sèrie de tècniques que ajuden i tenen com a objectiu millorar la consciència de la persona sobre la seva situació en el temps (orientació temporal), en l’espai (orientació espacial) i respecte a un mateix (orientació personal). Així mateix, aquestes tècniques fomenten una millor comprensió del què succeeix al nostre voltant i eviten un possible aïllament social i/o de l’entorn. Tot plegat, es pot afirmar que, l’aplicació de les tècniques d’orientació a la realitat en el dia a dia, fomenta la sensació de control i millora l’autoestima de les persones, afectant positivament a l’estat d’ànim i afavorint l’estat de les funcions cognitives. Per tots els beneficis esmentats, aquestes tècniques es realitzen principalment amb persones que pateixen un cert deteriorament cognitiu.
Treballant la reminiscència
A les nostres residències, una activitat que es duu a terme diàriament i que ajuda a orientar-se en les tres esferes mencionades anteriorment és el “taller de premsa”. En un ambient no massa formal i en un espai de debat i conversa, aquesta activitat permet que els avis segueixin tenint una connexió amb el present i amb l’actualitat, al mateix temps que es poden relacionar les notícies d’ara amb experiències i esdeveniments del seu passat (treballant també la reminiscència).
Com també es podria fer en la resta d’activitats, es pot començar presentant el taller indicant la data del dia d’avui (orientació temporal) i el lloc on ens trobem (ciutat i residència) (orientació en espai) i seguir amb les notícies que són més properes a ells i que puguin ser del seu interès.
A més, es cregui o no es cregui en l’astrologia, llegir els horòscops que sempre acompanyen els diaris pot ser una bona excusa per passar una estona divertida i recordar la data de naixement de cadascú (orientació personal). Finalment, s’acostuma a tancar la sessió comentant el temps, relacionant-lo amb l’època de l’any a la que estem i llegint els santorals si aquests són importants.
La importància del calendari
És igualment important incorporar un calendari visual que s’actualitzi diàriament (a poder ser, a càrrec d’un dels nostres residents més autònoms) per aquelles persones que puguin tenir un deteriorament més gran, i relacionar les dinàmiques que es duen a terme als centres residencials amb les diferents festivitats que se celebren durant tot l’any (per exemple, fer panellets per la castanyada, fer ball de disfresses per carnaval, fer un trivial de Sant Jordi per aquest sant, etcètera).
Per últim, una altra activitat que persegueix el mateix objectiu i centrada principalment a potenciar l’orientació personal és enfocar un taller de forma periòdica a recordar dades personals (lloc de naixement, lloc de residència, any de naixement, noms de familiars, etcètera) amb la possible ajuda de fotografies i parlar també de fets recents (polítics, socials…) adaptant les temàtiques segons l’estat cognitiu dels participants.
Mireia Abad, Educadora Social de Mas D’Anglí