La vellesa, sovint, té un impacte important en la boca. No pas perquè sigui només una conseqüència de l’edat, sinó perquè és el resultat de l’estil de vida que la persona ha portat al llarg dels anys, del tipus d’alimentació, de les rutines d’higiene bucal, del consum de tabac o la ingesta excessiva d’alcohol… Però també és cert que hi ha problemes consubstancials amb l’edat, com la pèrdua de dents, el seu desgast o el seu enfosquiment.
El sistema bucodental -format per les dents, però també per tota la cavitat oral amb tots els seus nervis i músculs, com la llengua- és bàsic per a moltes accions de la vida. Ens permet alimentar-nos, ens permet respirar i ens permet parlar. Però també ens confereix trets estètics bàsics de la nostra cara. I per això cal tenir-ne cura sempre i, encara més, en la tercera edat. Perquè s’ha demostrat també que diversos problemes del sistema bucodental estan relacionats amb determinades malalties respiratòries, cardiovasculars i cerebrals, entre d’altres.
Les malalties més comunes
Les malalties orals més freqüents entre la gent gran són:
- Càries dental. No és exclusiva de la gent gran, però sí que pot tenir un impacte important en la vellesa, afavorida per un augment del consum de sucre i aliments dolços. A banda de tractar-la -amb empastaments-, cal també prevenir-la amb un control de la placa, un control de la dieta i una higiene bucodental adequada.
- Malaltia periodontal. Consisteix en la pèrdua de les dents. Com en el cas anterior, un tractament preventiu correcte és el millor per evitar-la.
- Xerostomia. També es coneix com a boca seca, a causa de la disminució de la salivació. Pot produir dificultat per deglutir (disfàgia), per parlar (disfonia) o alteració del gust (disgèusia). Alguns fàrmacs -com els antidepressius- poden agreujar el problema.
- Candidiasis orals. Conegudes popularment com a fongs. Sovint causades per alguns factors alimentaris, com la mancança de vitamines o de ferro. En aquest cas, cal extremar la higiene, sobretot si el pacient porta una pròtesi dental
Per prevenir tot això, és bàsic que les persones grans vagin sovint i de manera periòdica a l’odontòleg, no només quan detecten un problema a la boca. Si pot ser, de manera semestral, perquè la cura dental millora la qualitat de vida i contribueix a un major benestar físic i mental.
Pautes d’higiene
El millor sistema preventiu és mantenir sempre una bona higiene oral diària que inclogui aquestes rutines:
- Raspallar les dents amb pasta fluorada després de cada àpat o almenys dos cops al dia, al matí i a la nit.
- El raspallat ha de durar entre dos i tres minuts i ha d’incloure les genives i la llengua. S’ha de complementar amb fil dental i algun col·lutori.
- Si es du una pròtesi, cal netejar-la amb cura després de cada àpat.
Una bona higiene també ajuda a disminuir el mal alè, l’halitosi que preocupa molts pacients.