Grup Atlàntida, a través de les seves residències, s’ha implicat en un estudi pioner al món sobre l’impacte i l’evolució de la Covid-19 en la gent gran. Es tracta d’un estudi observacional impulsat per l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), de la qual Grup Atlàntida forma part, i amb la coordinació científica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron.
Com moltes altres malalties, la Covid-19 es comporta diferent en la gent gran respecte la població general. Però això no s’ha traduït en estudis específics sobre aquest col·lectiu, ja que la gran majoria de les recerques que s’han fet a escala mundial analitzen l’impacte de la malaltia en cohorts de pacients ingressats en hospitals. Tan sols es disposa de dades específiques sobre gent gran en un estudi sobre una residència a Estats Units, del qual ja vam informar.
Això fa que l’estudi sigui pioner, perquè comptarà amb grans volums de dades que aportarem les residències i altres centres assistencials de la gent gran. Dades sobre símptomes dels pacients infectats junt amb dades sobre l’estructura dels centres i de l’abordatge que han fet de la pandèmia i dades també sobre les característiques dels residents. Actualment, a Catalunya hi ha 1.073 residències de gent gran, amb uns 57.000 usuaris.
Aquest esforç sense precedents ens permetrà estar molt més ben preparats quan es presentin els pròxims brots de la malaltia, ja que tindrem informació molt precisa de com es comporta el coronavirus en el nostre col·lectiu d’usuaris i quins són els tocs d’alerta que hem de tenir en compte. De la nostra simple observació, ja sabem, per exemple, que en la gent gran no sempre es manifesten els tres símptomes clàssics de la Covid-19 (tos, febre i dificultats respiratòries) i que a vegades hem de parar més atenció a casos de diarrea o de síndromes de confusió. També hem detectat que hi ha casos de gent gran asimptomàtica, tot i ser considerats un col·lectiu d’alt risc per a la malaltia.
La primera onada del coronavirus l’estem superant gràcies a l’esforç enorme de tots els nostres professionals i amb els pocs mitjans i recursos que hem tingut a l’abast, especialment pel que fa a EPI i a testos de detecció. Per a les pròximes onades, que els experts diuen que no seran tan virulentes, tindrem a més una eina d’un potencial molt gran amb els resultats d’aquest estudi, que ens donarà un coneixement vital per establir protocols d’actuació millors.