Tots hem de morir, però ningú coneix les circumstàncies en les quals es trobarà quan arribi l’inevitable moment. Les malalties són, en gran part, les responsables de posar fi a la vida de moltes persones, especialment durant la vellesa. Parlar de malaltia i mort implica una dura gestió emocional i física que requereix unes cures especialitzades importantíssimes, les cures pal·liatives. A Residències Grup Atlàntida tenim molt present aquesta dedicació a l’hora d’acompanyar un ancià en els seus darrers moments de vida.
Segons la definició de l’organització Mundial de la Salut (OMS) “les cures pal·liatives són un mètode que millora la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies, fent front als problemes associats a les malalties greus, a través de la prevenció i alleujament del patiment, mitjançant la identificació precoç i la avaluació minuciosa del dolor i d’altres problemàtiques físiques, psicològiques i espirituals”. L’objectiu no és allargar la vida, ni accelerar la mort, sinó cuidar i acompanyar a la persona perquè tingui la màxima qualitat de vida possible.
Les darreres estadístiques de l’INE, constaten que 120.000 persones requereixen cada any atenció especialitzada en cures pal·liatives. Quan el metge anuncia el pronòstic que ja no hi ha res a fer per la vida d’una persona, és quan entren en joc aquest tipus de cures. Sigui quina sigui l’edat o la condició; metges, infermers, auxiliars, psicòlegs i treballadors socials, són els encarregats de proporcionar el suport necessari per al subjecte, sense oblidar el paper de la família que serà també molt necessari per al malalt.
Intervenció psicològica en les cures pal·liatives
A les nostres residències, posem especial atenció en aquests moments. El nostre objectiu quan intervenim amb les cures pal·liatives és proporcionar el màxim confort psico-físic al malalt i al seu entorn. És molt important treballar de manera interdisciplinar però pel que respecta a la tasca del psicòleg, podem dir que els principals objectius són:
- Valorar la necessitat d’informació que desitja el pacient i respectar la seva voluntat.
- Proporcionar recursos d’afrontament, modificant els aspectes desadaptatius.
- Suport emocional.
- Treballar el grau de percepció de control sobre les situacions que impliquin canvi o pèrdua.
- Treballar el procés i acceptació de la malaltia.
- Treballar els aspectes relacionats amb les pèrdues i el dol.
- Facilitar la comunicació entre malalt i familiar en l’àmbit emocional.
- Treballar el maneig de les emocions en l’evolució de la malaltia.
- Ajudar al resident a superar les seves pors.
Morir és part de la vida i totes les persones tenen dret a fer-ho dignament. Des de Residències Grup Atlàntida, fem una crida al respecte, al suport i a l’empatia que necessita qualsevol ésser humà en aquest moment de l’existència. Promoure el dret a morir dignament i a actuar amb bona praxi, és promoure el respecte per les persones.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu.