
Un dels problemes actuals és la solitud que viu la nostra gent gran i, en conseqüència, l’augment de casos de depressió en aquestes edats. Els centres de dia han esdevingut una gran alternativa per ajudar a mantenir relacions socials. T’expliquem per què.
A Espanya, prop d’un 65% de les persones de més de 65 anys experimenta sentiments de solitud no desitjada, segons un estudi de la Fundació ”la Caixa”. En una de cada sis persones, aquesta solitud és molt greu.
La solitud en gent gran té un gran impacte en la salut i el benestar de les persones de la tercera edat. Aquesta solitud afecta negativament la qualitat de vida i influeix en les rutines d’autocura. Per tant, incideix en la salut física, social i mental de les persones.
Així doncs, segons diversos estudis, la solitud no desitjada en gent gran:
Cada vegada són més les entitats i les institucions que promouen nous models de convivència que ajudin a pal·liar els efectes negatius d’aquesta solitud de la gent gran. Per exemple, que persones de la tercera edat comparteixin habitatge amb estudiants o visquin en cooperatives dissenyades especialment per a gent gran.
Centres de dia: així combaten la solitud en la gent gran
Juntament amb aquestes alternatives, les residències i els centres de dia es posicionen com una gran proposta per socialitzar i tenir cura de la salut física i emocional. Són llocs on els usuaris conviuen i participen en diverses activitats, així que poden crear vincles personals, mentre reben atenció sanitària integral per part d’un equip de professionals especialitzats.
Un dels grans beneficis dels centres de dia i de les residències és que fomenten la socialització de la gent gran i, per tant, combaten la depressió i els sentiments de solitud.
Les residències i els centres de dia ofereixen tallers, activitats de lleure i teràpies amb els quals les persones grans milloren el benestar físic, però també social. Per exemple, la musicoteràpia és una teràpia perfecta per augmentar la interacció i la comunicació social i millorar l’estat d’ànim de la gent gran.
Mantenir-se socialment actiu ajuda a millorar el benestar emocional i és una bona eina per evitar situacions d’ansietat o depressió. Algunes residències ofereixen la possibilitat de compartir habitació i així garantir la socialització de la gent gran, que crea vincles d’amistat dins de l’habitació.
Així doncs, tant les residències com els centres de dia són clau a l’hora de garantir un envelliment actiu i evitar la solitud en la gent gran. En aquests espais, es rep una atenció personalitzada, i es viu en un entorn que afavoreix la socialització. Compartir la vida ajuda, a gaudir del que ens agrada, i afrontar millor les preocupacions.
A més a més, es fomenta l’autonomia personal de la gent gran el màxim de temps possible.
En definitiva, els centres de dia i les residències ajuden a:
Les residències del Grup Atlàntida ofereixen serveis integrals amb l´objectiu de millorar el benestar de la gent gran. Amb quasi 100 anys d’experiència, tots els seus centres satisfan les necessitats personals de cadascú i, alhora, fomenten la socialització de les persones.
Dra. Claudia Pueyo
Atlàntida Residències