El tractament mèdic dels pacients ha de ser personalitzat, acurat i reavaluat. A l´hora de prescriure un fàrmac, cal tenir en compte les característiques individuals del pacient: edat, antecedents, malalties que presenta, estat actual, esperança de vida,… així com les característiques tècniques del medicament: eficàcia, efectes secundaris, experiència d´ús, interaccions amb altres fàrmacs,…
En les persones d´edat avançada, aquestes consideracions són especialment rellevants i complexes, ja que són pacients que acostumen a presentar diverses patologies, que prenen més fàrmacs i que són més sensibles als seus efectes secundaris. A més a més, els ancians polimedicats, en general, no estan inclosos en els estudis de recerca o les guies d´actuació. Per això, és imprescindible avaluar cada cas de forma individualitzada, marcar-se uns objectius, escollir acuradament els fàrmacs i revalorar regularment el tractament.
Si enlloc de tractar l´individu, tractem cada problema de salut per separat, anem sumant fàrmacs i possibles efectes indesitjats (alhora que generem una despesa innecessària).
Es tracta de prescriure medicaments de forma raonada i evitar fàrmacs prescindibles o dosis excessives, que podrien generar més problemes que beneficis.
És evident que el tractament dels pacients d´edat avançada ha de ser multidisciplinar, i els fàrmacs només en són un element més, que cal utilitzar acuradament.
Dra. Claudia Pueyo Schmitt