Ja fa anys que se sap que la calor extrema fa augmentar la mortalitat. Per exemple, es calcula que durant l’espectacular onada de calor de 2003 es van produir 72.000 morts a tot el sud d’Europa relacionades d’alguna manera amb aquest fenomen ambiental. Amb el canvi climàtic, tots els experts assenyalen, no només que aquests episodis de calor extrema seran més habituals, sinó que seran també més llargs i que començaran abans en el calendari i acabaran més tard. El 2022 la primera onada de calor ha arribat al mes de maig.
Però no només s’extremaran les onades de calor. A causa del canvi climàtic, que comporta l’escalfament global, la temperatura mitjana del planeta va augmentat¡nt progressivament. Malgrat la nostra capacitat d’adaptació a aquest fenomen, es calcula que cada grau de més fa pujar un 3,3% la mortalitat. Segons un estudi del 2016 publicat a la revista Environment International, al voltant de 1.300 persones moren cada any a l’Estat espanyol a causa de la calor. Més que per fred.
Com fer-hi front?
L’augment de la temperatura afecta, sobretot, les persones que pateixen alguna malaltia crònica de tipus cardiovascular, respiratòria, del sistema nerviós central i de caràcter psíquic. La calor pot agreujar la seva situació i provocar-los deshidratació i problemes de termoregulació -els mecanismes interns del nostre cos que ajuden a mantenir la temperatura corporal a l’entorn dels 36-37 graus-. La gent gran i els menors de 4 anys són franges de la població també especialment vulnerable a la calor extrema.
Per fer front a aquesta situació, els experts apunten uns quants consells:
- Evitar sortir al carrer en les hores centrals del dia, quan fa més calor.
- Cobrir-nos amb roba el cos i, sobretot, el cap.
- Hidratar-nos bé i sovint.
- Buscar espais que tinguin una temperatura més suau, com habitacions fosques o locals climatitzats.
A banda d’aquestes recomanacions de tipus personal i de la lluita global contra el canvi climàtic, els experts també reclamen canvis més estructurals: posar més verd en els espais públics, millorar la climatització de serveis públics com escoles i biblioteques, aconseguir que augmentin els habitatges amb un bon aïllament tèrmic i garantir un preu just de l’energia. I, sobretot, que les polítiques públiques tinguin clar que la mortalitat associada a la calor té una clara deriva de desigualtat: els col·lectius, barris i poblacions més vulnerables són els que més la pateixen.
Un web interactiu a Barcelona
Entre les mesures que s’han posat en marxa a Barcelona per minimitzar l’impacte de l’augment de la temperatura, hi ha un web interactiu que permet veure diferents indicadors climàtics en el conjunt de la ciutat o per barris. “El web Temperatura i mortalitat a Barcelona (TEMOB) ofereix per primera vegada estimacions directes i fiables de la relació entre la calor i la mortalitat, i el seu impacte, a partir de sèries diàries de dades per un període molt ampli de temps (1987-2016) i pels 73 barris de Barcelona”, expliquen des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.