En els últims anys, s’ha posat de manifest la transcendència social que suscita la consideració dels drets dels pacients en el àmbit sanitari. En maig de 2003, es va promulgar la Llei Bàsica Reguladora de la Autonomia del Pacient i dels Drets i Obligacions en Matèria d’Informació i Documentació Clínica (LAP). Es tracta d’una llei que afronta decididament qüestions bàsiques pertinents a la relació clínic- assistencial, introduint aspectes nous, com les voluntats anticipades o testament vital.
Com a persones, construïm la nostra identitat, com a éssers culturals i responsables amb independència, llibertat o autonomia existencial, a través de la comprensió de nosaltres mateixos i de la nostra iniciativa , i a través del reconeixement que rebem dels altres.
La llibertat de la persona i la seva autonomia com a individu són conceptes i realitats pràctiques que cal preservar en tot moment en la relació que s’estableix entre el pacient i el professional sanitari, però també entre el pacient i tot el que té relació amb l’administració de la salut. Així les Voluntats Anticipades o Testament vital i el Consentiment Informat són punts importants on descansa el respecte a l’Autonomia de la persona com a principi bioètic a respectar entre molts altres.
El Consentiment Informat és un document que el pacient signa de manera prèvia a una determinada intervenció, mentre que el Document de Voluntats Anticipades és elaborat i signat per la persona com a previsió que en un futur no pugui manifestar els seus desitjos de manera prou intel·ligible.
El Document de Voluntats Anticipades, es considera que és una expressió de responsabilitat personal i que és l’expressió de l’autonomia de les persones en decisions que afecten a la seva pròpia salut, en especial quan l’interessat es troba en una situació en què les circumstàncies no el permeten expressar personalment la seva voluntat sobre quines mesures i tractament terapèutics vol que li siguin administrats o, pel contrari, no desitja que se li apliquin.
Mitjançant aquest document, es podrà conèixer i seguir els desitjos personals del pacient respecte el tipus de tractament desitjat, i el respecte del professional a aquesta voluntat del pacient ha de ser considerat com una obligació ètica i jurídica vinculant per a tots els professionals, fins i tot per sobre de les seves opinions, de les opinions de la família o les del representat designat pel propi pacient.
Es evident que els avanços mèdics han aconseguit enrederir el moment de la mort, però davant d’aquesta situació es permet que sigui un mateix qui decideixi fins a quin punt desitja continuar amb la vida o prefereix morir de manera natural, preservant el que en el seu plànol personal s’entén com dignitat. Conflueixen aspectes ètics i jurídics, ja que per una banda, s’intenta preservar la dignititat humana fins el final de la vida, però també té una transcendència jurídica des del moment en que se li ha atorgat valor legal i es troba regulat.
Formalitzem un testament per decidir com repartir el nostre patrimoni i redactem un testament vital amb la finalitat d’establir que volem, en termes mèdic- assistencials, per la nostra etapa final de la vida, admitint-se la inserció d’una declaració de donació d’òrgans i, fins i tot, una manifestació de si volem ser incinerats.
Es evident que sorgeixen qüestions al respecte referent a la possible connexió d’aquest document amb l’eutanàsia; però, encara que es pugui rebutjar un tractament que allargui la vida de manera artificial, no es tolera un sol besllum d’eutanàsia, ja que constitueix un delicte tipificat en el nostre codi penal.
Podem considerar que aquest document té per a l’atorgant una sèrie d’avantatges , però també presenta algunes dificultats:
Avantatges del Document de Voluntats Anticipades:
1) Sobre el pacient
- Augmenta el coneixement de la pròpia malaltia, ja que l’atorgant s’informa prèviament a la presa de la decisió.
- Alleugera la càrrega emocional i l’estrès davant la incertesa del futur.
2) Sobre la relació metge- pacient:
- Millora la relació metge- pacient, al precisar una tramesa bilateral d’informació i consens.
- Alleugera la càrrega emocional i l’estrès tant al pacient com al seu entorn social i familiar i als professionals sanitaris que l’atenen.
3) Sobre els professionals sanitaris:
- Permet la correcta interpretació dels desitjos del pacient al conèixer amb més profunditat els seus valors ètics.
- Reforça les bones pràctiques clíniques, facilita la presa de decisions terapèutiques i la seva planificació i evita la implementació de tractaments no desitjats, disminuint el risc de decisions errònies.
- Aporta seguretat ètica i jurídica als professionals sanitaris.
Dificultats del Document de Voluntats Anticipades:
1) És un procés que requereix temps.
2) Precisa d’un previ coneixement dels conflictes del final de la vida i pot requerir l’avaluació prèvia de la competència del pacient.
3) Pot haver-hi Documents no actualitzats o amb instruccions ambigües i poc clares.
4) No sempre és fàcil saber quin és el moment adequat per aplicar el Document.
5) És necessari que el Document estigui disponible per a la seva consulta en el moment adequat.
Consideracions importants:
Assessorament: Conèixer bé el decurs que pot prendre la malaltia i les opcions terapèutiques que hi poden haver, us ajudarà alhora d’expressar les vostres voluntats amb coneixement de causa i amb la major cura possible. Us podran assessorar metges, professionals d’infermeria o altres persones amb experiència en aquest tipus de documents.
Redacció: Cadascú el pot elaborar com consideri convenient, però hi ha models orientatius. El Comitè de Bioètica de Catalunya n’ha elaborat un, i en la web de la Generalitat de Catalunya en podeu trobar un altre.
Validació: Per tal de garantir la identitat, la capacitat i la conformitat de la persona titular, cal que el text sigui reconegut. Es pot validar davant de notari, o amb la signatura de tres testimonis majors d’edat, dos dels quals no han de tenir relació de parentiu o patrimonial amb la persona titular.
Registre: El document es pot inscriure al Registre de Voluntats Anticipades del Departament de Salut, creat amb l’objectiu de centralitzar aquestes dades i facilitar-ne l’accés amb independència del lloc on es trobi la persona interessada. I per altra banda, portar-ho al metge de capçalera per tal que ho inscrigui a la vostra història clínica.
On adreçar-vos:
Aquest document es pot tramitar:
- A qualsevol centre sanitari públic o privat de Catalunya.
- Al Departament de Salut ( demanant cita prèviament)
- A les Oficines d’Atenció Ciutadana (demanant cita prèviament)
- Des de qualsevol notaria si s’ha optat per aquesta via de formalització del document.
El testament vital o Document de Voluntats Anticipades, suposa un avanç en el respecte dels drets humans, una actitud davant el final de la vida i una afirmació de l’autonomia de la persona que es troba en una situació de vulnerabilitat en les condicions de pacients, per trobar-se en un moment crític.
Marta Puerta
Treballadora Social