-
Un estudi del Grup Atlàntida constata que el sexe canvia amb l’edat però no s’acaba.
-
El treball sobre sexe a la tercera edat posa de manifest la diferència d’opinions entre homes i dones i la influència educacional i cultural.
Gairebé el 40% de la gent gran diu que no satisfà les seves necessitats sexuals
El 38% de la gent gran assegura que les persones de la tercera edat no satisfan les seves necessitats sexuals i un 44% creu que el sexe no s’acaba amb l’edat, sinó que canvia. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi Sexualitat a la tercera edat que ha realitzat el Grup Atlàntida, especialitzat en assegurances mèdiques i en atenció a la tercera edat, als centres residencials i assistencials que té a Barcelona. El treball posa de manifest la diferència significativa d’opinions entre homes i dones i la influència educacional, social i cultural sobre la sexualitat.
La psicòloga responsable de l’estudi, Núria Costa, considera que les dones tenen més cura a l’hora d’entendre la sexualitat i que els resultats demostren “la influència social, la concepció de l’amor romàntic i les diferències biològiques existents”. Costa afegeix que per a les dones la sexualitat no és viscuda tant com una necessitat, sinó com el resultat de l’estimació. També reconeixen que el desig sexual s’acaba amb l’edat: “Tots són aspectes destacables, englobats en una època determinada i en una ment diferent a la del gènere masculí.”
Així, per exemple, un 45,5% dels homes diu que la gent gran satisfà les seves necessitats sexuals, mentre que en el cas de les dones aquest percentatge és gairebé deu punts inferior, del 36%. Aquesta diferència també es fa palesa quan es pregunta sobre si el desig sexual s’acaba o no amb l’edat. El 73% dels homes diu que canvia però no s’acaba, mentre que en el cas del les dones és un 36%. Paral·lelament, un 41% de les dones diu que el desig sí que s’acaba amb l’edat, contra un 18% dels homes que pensa el mateix.
No tot és redueix al coit
Dos de cada tres enquestats (62%) creuen que la sexualitat no es redueix a l’activitat coital, sinó que comprèn molts altres aspectes com petons o carícies. De la mateixa manera que dos de cada tres també pensen que amor i sexe no han d’anar junts. En aquest punt però, s’aprecia una diferència significativa ja que el 82% dels homes pensa que pot haver-hi sexe sense amor, mentre que en el cas de les dones el percentatge baixa al 56%.
Pel que fa a aspectes generals relacionats amb la sexualitat al marge de l’edat, pel 72,73% dels homes la sexualitat és important al 100% dins la parella, front el 28,21% de les dones. Sobre si al llarg de la vida s’ha de tenir més d’una parella sexual, el 46% dels enquestats diu que sí. I gairebé el 60% creu que actualment no hi ha massa llibertat sexual, en contra de la creença general que hi ha al voltant del que opina la gent gran sobre aquest aspecte. De fet, moltes de les persones enquestades afegeixen que si de joves haguessin viscut a l’època actual, haguessin fet el mateix que les generacions d’avui.
Tema tabú, encara
El 45,45% d’homes afirma que la gent gran no té problemes per parlar de sexualitat a la tercera edat i un 27,27% manté que si és un tema tabú. D’altra banda, les dones empaten amb puntuació. Un 25,64% troba que sí que accepta parlar de sexe sense problemes i l’altre 25,64% creu que és un tema prohibit.
La influència educacional i cultural és un aspecte a tenir en compte a l’hora de interpretar els resultats. La psicòloga Núria Costa explica que es pot apreciar que els homes no tenen una concepció tan formal davant la sexualitat com les dones degut a aspectes com el “què diran…” O degut als valors que s’inculcaven a les dones per ser dones i que havien de complir.
Per exemple en el cas de la llibertat sexual, els homes afirmen que existeix la mateixa que temps passats, tot i que ara estan més informats. En un alt percentatge (56,41%) les dones també opinen que la llibertat que existeix avui dia és la que ha de ser però en contrapartida ho argumenten des de la resignació, dient coses del tipus: “que aprofitin els joves, avui que poden. Nosaltres no podíem fer res.”
Altres aspectes que destaquen de l’estudi és que la gran majoria dels enquestats no creu que la funció del sexe sigui la procreació; que també hi ha sexe en solitari; que no és necessari que als centres residencials hi hagi espais reservats per a la intimitat sexual, i que seria bona idea fer xerrades sobre sexualitat a les residències per a gent gran.