
La majoria de la gent gran presenta dolor, la prevalença es situa entre el 68% i el 73%. El dolor incapacita les persones, els fa tenir importants limitacions i fa que vegin disminuïda la seva qualitat de vida. Hi ha diferents factors físics, psicològics, emocionals i espirituals que el condicionen.
Existeixen factors d´alt risc pel dolor, que estan presents en la gent gran i que s´han de tenir en compte. Podríem destacar: les malalties cròniques (artritis, malalties cardiovasculars, osteoporosi,…), les barreres de comunicació (demències, afasies, idioma…), les deficiències neurològiques, neuropaties, medicació que altera la sensibilitat, crisis emocionals, atrofies, dolor iatrogènic.
El dolor en la gent gran pot estar enmascarant alteracions psicològiques o de comportament. El paper de l’infermera és fonamental en aquest tema. Una part important de la nostra feina és la valoració del dolor, ja que hi ha un component subjectiu molt important. Al existir diferents escales per mesurar-lo, unes per professionals i altres per les pròpies persones, és important unificar els criteris de mesura. Un altre aspecte important a tenir en compte és la valoració dels comportaments dolorosos, com ara les expressions facials.
A part de valorar el tipus i grau de dolor que presenta la persona, la infermera també pot dur a terme diferents activitats i/o tractaments:
El personal d’infermeria té els mitjans farmacològics i no farmacològics per disminuir el dolor a la gent gran i els ha d´utilitzar. El nostre objectiu és el benestar de la persona. La qualitat de vida és important en aquests últims anys de vida.
Montse Geanini
Equip d’infermeria de Mas d’Anglí