Ho sabem i no és un tòpic. El temps meteorològic ens afecta i molt. No és d’estranyar doncs, que quan fa un dia assolellat l’estat anímic sigui més positiu i la gent resti de més bon humor. Ben al contrari, en dies grisos, freds i humits l’ànim no és el mateix. Això passa a qualsevol edat, però en l’etapa de l’envelliment els efectes són més acusats. Ja no només a nivell psicològic, sinó que també se’n ressenteix l’estat físic. Avui parlem del sol, la pluja i l’estat dels núvols; de quina manera afecta el temps en la gent gran?
L’exposició al sol (amb mesura) aporta vitamina D, i això afecta de manera beneficiosa a les hormones i conseqüentment a l’estat anímic. Estudis recents afirmen que les temperatures moderadament càlides, fan baixar els nivells d’ansietat i augmenten el pensament positiu, motiu pel qual aprofitem els dies de sol per fer activitats al jardí. Aquesta és una bona manera d’estar en contacte amb la natura i de promoure, en els nostres residents, el benestar que proporciona la llum. De la mateixa manera, nivells molt alts de calor poden produir efectes contraris. Efectes dels que en son molt sensibles els nens i la gent gran. Tant és així que, el resultat de temperatures molt altes pot produir debilitat, fatiga, mareig, desorientació, irritabilitat i un augment de l’agressivitat.
Què diem de la humitat?
Els estudis també posen de manifest que molta humitat dificulta la concentració i augmenta la fatiga. Però això no és tot. Sovint és la culpable d’agreujar d’algunes dolències físiques. Especialistes sobre el tema, afirmen que la humitat agreuja els símptomes de l’artrosi i que en aquest sentit “la calor es bona perquè relaxa la musculatura i augmenta la mobilitat” –assegura, en una de les conferencies recents sobre salut, Cristina Sánchez Ramos (fisioterapeuta). D’altra banda, els experts asseguren que la humitat pot afectar a persones operades o aquelles que han tingut fractures. No és doncs molt bona amiga de les patologies relacionades amb els ossos.
Més dades; Els canvis climàtics bruscs comporten estrès, canvis d’humor sobtats i ansietat i els dies de pluja contribueixen a que l’estat anímic sigui més apàtic.
Com sempre, ens agrada compartir experiències dels nostres residents i la temàtica d’avui no és per menys. La senyora A, una dona plena de vitalitat i optimisme, als seus vuitanta tres anys fa passejades durant els dies de sol. Però bé sap ella, que amb els seus problemes respiratoris, quan el dia és un humit i fred, no li resulta tan productiu sortir a l’exterior. Ens explica que ho te comprovat i que durant aquests dies nota com li resulta més complicat fer bones passejades. D’aquesta manera, prefereix quedar-se a la biblioteca llegint o jugant algun joc entretingut amb les amigues que ha fet a la residencia. Ella diu; “dia de solet, ratet de bon passeig, dia fred, ratet de joc”.
No és gaire diferent el cas de la senyora B, que patia una depressió de fa mesos i que no volia sortir a l’exterior per desinterès. Un dia vam pactar que ens seguiria explicant el seu estat anímic però que ho faríem al jardí en dies de sol i amb una temperatura agradable. Així doncs, les estones en les que ens tenia que explicar com es trobava les fèiem al exterior. Mesos més tard, no només hem aconseguit que baixi al jardí pel seu propi interès, sinó que ha tornat a agafar gust per la lectura en el que ella anomena “el seu racó” i un nou interès per la imatge física. És posa més guapa que abans per baixar al jardí. Amb aquests i altres canvis, conseqüentment ha augmentat la relació social.
Ho dèiem al principi d’aquest article. El temps ens influeix. Si bé es cert que a tothom, no de la mateixa manera i la gent gran en surt més perjudicada i alhora també n’obté més beneficis. No podem fer res per canviar el temps meteorològic, però fem el possible per proporcionar recursos que contrarestin aquests efectes.
Núria Costa
Psicòloga – Residencial Mas Piteu