A mida que la gent es va fent gran, sovint pateixen problemes de mobilitat que, amb el temps, es van agreujant. Per això, pot ser aconsellable fer servir alguna ajuda tècnica que garanteixi als afectats poder desplaçar-se en la seva vida normal. Des de fa anys existeixen al mercat nombroses eines i aparells destinats a aquesta funció, cada vegada més sofisticats i més ben dissenyats.
Garantir la mobilitat, encara que sigui amb limitacions, és molt important per a la gent que té dificultats a l’hora de caminar. Això els permet conservar molta autonomia en la seva vida diària i no dependre tant de les persones que, eventualment, en tenen cura. Les solucions són múltiples i diverses, en funció de la necessitat de cada persona: hi ha des de caminadors fins a cadires de rodes, bastons i crosses.
Bastons, crosses I caminadors
Els bastons, les crosses i els caminadors estan pensats per facilitar la mobilitat en casos de rehabilitació d’algun traumatisme o malaltia o quan es pot caminar però de manera no gaire estable ni amb l’equilibri necessari. Es poden trobar una varietat enorme de bastons, normalment fets de fusta o alumini: des del bastó clàssic a les crosses, els bastons plegables, els bastons de quatre peus i, fins i tot, els bastons amb seient incorporat.
Pel que fa als caminadors, els que més es fan servir són els que tenen rodes a les dues potes del davant i tacs a les dues del darrere. Les rodes faciliten avançar i els tacs permeten donar-li estabilitat. A partir d’aquesta base, hi ha més combinacions, com els caminadors sense rodes -amb tacs a les quatre potes- o sense tacs -amb rodes a les quatre potes-.
També hi ha caminadors amb frens, amb seient -amb respatller o sense- i fins i tot amb cistelleta per poder posar-hi coses. Tots acostumen a tenir altures variables, per amotllar-se a l’altura de l’usuari. I també molts dels models són plegables, cosa que facilita guardar-los al domicili o transportar-los en cotxe o transport públic.
Cadires de rodes
Quan la mobilitat ja és molt complicada pel propi peu, llavors és millor decantar-se per una cadira de rodes. I en aquest àmbit, el catàleg és immens. Hi ha cadires que es mouen de manera manual i n’hi ha d’altres que duen un motor elèctric. Fins i tot, n’hi ha que són com petites motos elèctriques.
Amb tantes opcions disponibles, cal triar bé la cadira més idònia per a cada necessitat. Entre les manuals, per exemple, n’hi ha amb rodes grosses darrere, que permeten que el mateix usuari es pugui propulsar, i d’altres tenen les rodes posteriors petites i han de ser conduïdes per un acompanyant. Després, encara es pot escollir entre cadires amb reposapeus fixes o ajustables, plegables o fixes, basculants, reclinables, amb orinal o multifuncionals.
Les cadires elèctriques son una ajuda cada vegada més utilitzada, ja que en els darrers anys s’han fet més assequibles a nivell econòmic. Fins i tot, en funció de les característiques de la persona discapacitada, es poden aconseguir subvencions a traves de CatSalut -el Servei Català de la Salut- amb una prescripció de productes ortoprotèsics (PAO) que realitzen els metges especialistes.
Calçat adequat
Finalment, una cosa que a vegades no es té en compte però que sol ser important, és el tipus de calçat millor per a les persones amb mobilitat reduïda. Amb l’edat, els peus es tornen molt més sensibles degut a que es redueix la capa que en cobreix la planta. Per això, els especialistes recomanen un calçat amb sola gruixuda, però flexible. I també cal estar atents al tipus de tancament -velcro, cordons…-, que ha de ser l’adequat a les capacitats físiques de cada persona.