L’envelliment gradual de la població mundial és una tendència que s’està accelerant en els últims anys, a causa de diversos factors: baixes taxes de natalitat, allargament de l’esperança de vida, millores higièniques i sanitàries… Aquest canvi demogràfic imparable ja ha portat moltes institucions, com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a declarar-lo com el repte principal que el món ha d’afrontar en el present i en els pròxims anys.
Però l’envelliment no es produeix a tot arreu de la mateixa manera i es concentra sobretot a les societats anomenades desenvolupades i, més específicament, a Europa. Aquests són els 10 països més envellits del món, segons dades de fa un parell d’anys:
Tots ells d’Europa, excepte dos representants de l’Àsia. En l’extrem oposat, se situen diversos països africans, que tenen piràmides de població molt més joves, a causa, sobretot, de taxes de natalitat altes, que multipliquen per quatre i per cinc les dels països més envellits.
Segons diverses anàlisis, Espanya es convertirà segurament en pocs anys en el país més envellit del món, seguit d’Itàlia. La taxa de natalitat al nostre país és tan baixa que ni tan sols garanteix el que s’anomena recanvi generacional. Per aconseguir això, caldria que el nombre de fills per dona se situés en un mínim de 2,1 i ara amb prou feines supera l’1.
1.500 milions de majors de 65 anys
En les projeccions que es fan a 30 anys vista, aquesta tendència a l’envelliment es mantindrà i comportarà que al 2050 la població mundial de 65 anys o més superi els 1.500 milions de persones. Actualment, són al voltant de 800 milions. Això significa que els més grans de 65 anys suposaran una tercera part de la població mundial, amb tot el que això comporta.
La piràmide demogràfica té un fort impacte en el desenvolupament econòmic, en el treball, en la distribució de la renda i en les proteccions socials. No és el mateix garantir, per exemple, pensions de jubilació universals si els treballadors en actiu superen els jubilats que no pas si és a l’inrevés.
En paral·lel a aquestes tendències, la població mundial segueix augmentant: ara ja hi ha més de 8.000 milions de persones al planeta i l’Organització de les Nacions Unides (ONU) calcula que al 2050 n’hi haurà el voltant de 10.000. Això suposa un repte enorme per garantir els recursos necessaris (aigua, aliments, energia, medicaments…) a tota aquesta població, i més en un escenari de canvi climàtic global. Això pot multiplicar les migracions.