Entre l’any 2000 i l’any 2050, el nombre de persones més grans de 60 anys es duplicarà, segons dades aportades per l’OMS. Això vol dir que la proporció de persones majors a la majoria del planeta va en augment. La importància de trobar-se bé físicament no va deslligada de l’estat psicològic i tots dos aspectes són molt rellevants per mantenir una bona qualitat de vida durant la vellesa. La salut mental en la tercera edat, així com el benestar emocional són tan importants com en qualsevol període de la vida.
Des de les Residències del Grup Atlàntida, on el nostre objectiu és vetllar pel benestar de la persona gran i donar eines per la salut integral de la persona, hem trobat interessant fer una reflexió sobre les dades actuals en salut mental i en conseqüència donar estratègies per evitar tals desordres.
Les dades i xifres rellevants donades per l’OMS, són que el 20% d’adults majors de 60 anys pateixen algun trastorn mental, i els trastorns neuropsiquiàtrics representen el 6,6% de la discapacitat total. La demència i la depressió són els trastorns neuropsiquiàtrics més comuns en aquest grup d’edat. Més dades aportades són que el 3,8% d’aquest col·lectiu està afectada per trastorns d’ansietat, un 1% per l’abús de substàncies psicotròpiques (problema que molt sovint es passa per alt o es diagnostica de manera errònia).
Els factors de risc dels trastorns mentals són molts, tals com socials, psíquics i psicològics. També cal dir que hi ha una vulnerabilitat davant la poca cura física i el maltractament. Malauradament davant d’algunes qüestions biològiques no podem lluitar però sí que ho podem fer a les que estan a les nostres mans. D’aquesta manera volem posar especial atenció en les estratègies i la prevenció necessària per evitar el desenvolupament de certes malalties.
Hàbits saludables que afavoreixen un bon estat psicofísic:
Als nostres centres tenim cura de la salut mental dels nostres residents, per la qual cosa dediquem un espai molt important a promocionar hàbits saludables que afavoreixin un estat psicofísic òptim. Els nostres professionals assessoren sobre quines són les qüestions més importants a tenir en compte. En aquest sentit podem dir:
- És rellevant promoure la relació social (parlar amb altres companys, relacionar-se i crear vincles d’amistat ajudarà a sentir-se acompanyat, a sentir-se vital i a un augment de l’autoestima.)
- Assistir a les activitats dissenyades acuradament per treballar tant les habilitats cognitives (tenir la ment activa serà una bona manera d’evitar el desenvolupament de certs trastorns) com les qüestions lúdiques (on la persona gran pot gaudir d’espais que li proporcionen sentiments positius)
- Fomentar la creativitat mitjançant activitats determinades.
- Donar protecció i, al mateix temps, llibertat. Això vol dir tenir cura de la persona i alhora respectar el seu espai l les seves decisions. Això fa que la persona se senti recolzada, compresa i estimada.
- Gaudir de la visita de familiars i amics propers per mantenir el sentit de pertinença.
- Assistir als espais especialment dissenyats perquè els avis puguin “dir la seva”, ser escoltats i fer noves propostes.
- Promoure l’activitat intel·lectual.
D’altra banda, és igualment important seguir els hàbits establerts d’higiene, alimentació i exercici físic. Tots aquests punts són bons consellers per mantenir un estat psico-físic adequat i prevenir certes patologies.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu