Un abordatge difícil per a l’ésser humà és la comunicació de les males noticies. Però si a totes les edats resulta una tasca difícil, durant la vellesa sorgeixen dubtes afegits. És adient comunicar això al meu pare ja gran? Amb un grau determinat de demència és adequat dir-li a una persona que ha mort un germà? Les preguntes no són fàcils i les respostes tampoc. Estem davant d’una qüestió molt controvertida que sovint crea dubtes i angoixa. Abordem aquest tema des de Residències Grup Atlàtinda, on sovint ens trobem amb aquesta qüestió.
A l’hora de comunicar una mala noticia s’han de tenir en compte diferents factors. En primer lloc, hem de determinar a qui li hem de comunicar. És a dir; aspectes personals d’aquella persona en concret, estat de salut i situació actual entre d’altres. En segon lloc, també és molt rellevant disposar de les habilitats comunicatives necessàries, ja que la manera en què es comunica una notícia afecta directament a la percepció que té el pacient de la seva malaltia i/o de la situació.
Dit això, els aspectes més importants a l’hora de comunicar són:
L’entorn: no sempre és un bon moment per dir les coses que succeeixen. Disposar d’un entorn adequat, serà fonamental. Esbrinar si ens hem d’acompanyar d’algun familiar més o si és més adequat estar a soles amb la persona també serà un aspecte rellevant. Així doncs, trobarem un espai adient per parlar amb la persona.
El pacient: abans de llençar-nos a donar qualsevol notícia és molt important esbrinar què en sap aquell pacient sobre la situació que volem abordar. Si es tracta d’una malaltia indagarem sobre la informació de la què disposa el propi afectat i si es tracta d’altra noticia, valorarem quin és l’estat de la persona per processar la notícia en qüestió.
El permís: és potser el pas més important. Nosaltres volem comunicar una notícia però i el resident en si, la vol saber? Hem d’esbrinar si realment és així. Comunicar quelcom de manera gratuïta no aporta cap benefici. També valorarem si la persona està preparada cognitivament per rebre la notícia.
La comunicació: sense empatia evidentment no podem comunicar res. Utilitzarem una comunicació empàtica, clara i comprensiva. Explicarem a poc a poc el que succeeix, donant temps a la persona per processar el que es diu. Respectarem els silencis i les emocions conseqüents al comunicat. Aclarir dubtes i explicar de quina manera serà el procediment, també serà rellevant.
En resum; a l’hora de comunicar no només ens hem de fixar en la manera, sinó també a qui ens dirigim i quina situació està patint aquell avi. A partir d’aquesta valoració, procedirem a esbrinar si la persona vol o no ser informada, elegint l’entorn adequat. A les Residències del Grup Atlàntida, disposem de professionals per acompanyar en aquest procés tant complexe.
Núria Costa
Psicòloga Mas Piteu