Què és la Musicoteràpia?
Segons l’Associació Catalana de Musicoteràpia (ACMT), la Musicoteràpia és l’aplicació científica de l’art de la música i la dansa amb finalitat terapèutica i preventiva, i amb la l’objectiu d’ajudar a incrementar i restablir la salut mental i física de l’ésser humà, mitjançant l’acció professional del musicoterapeuta.
El Musicoterapeuta, professional de l’àmbit sanitari, humanista i creatiu actua sobre les emocions, la creativitat i els valors humans. Pertany al grup de les teràpies creatives, juntament amb la dansateràpia, l’arteràpia i el psicodrama. No és una teràpia alternativa ni una teràpia adjunta, sinó que posseeix entitat pròpia.
L’ús de la música com a recurs terapèutic es remunta als inicis de la història de la humanitat. Les mares de totes les cultures han cantat als seus bebès per tranquil·litzar-los i ajudar-los a dormir. A l’antic Egipte, cap a l’any 1284 aC, la música s’utilitzava als hospitals de la mà del metge Heròfil, que regulava la pulsació arterial en consonància amb les escales musicals. També tenim referències dels beneficis de la música des de l’antiga Grècia. “La Música es per a l’ànima el que la gimnàstica és pel cos” deia Plató; i Aristòtil: “La Música purifica les passions i provoca en els humans una alegria innocent i pura”.
Quins beneficis té la Musicoteràpia a les residències per a gent gran?
A nivell cognitiu:
- Estimula la memòria a curt i llarg termini.
- Millora la memòria d’aprenentatge.
- Millora l’orientació a la realitat.
- Millora els nivells d’atenció.
- Manté i/o millora les habilitats verbals.
- Augmenta la reminiscència.
- Fomenta la creativitat i la disposició al canvi.
A nivell físic:
- Millora la mobilitat de les articulacions.
- Augmenta la força muscular.
- Millora la coordinació del sistema motriu.
- Ajuda a augmentar o disminuir la velocitat de moviment.
- Reforça l’estimulació sensorial.
- Promou la relaxació, redueix l’agitació i disminueix els nivells d’ansietat.
A nivell socio-emocional:
- Ajuda en l’expressió emocional.
- Augmenta la interacció i la comunicació social.
- Millora l’estat d’ànim.
- Millora l’autoestima.
- Manté els nivells de participació.
- Millora les habilitats socials.
- Millora la comunicació verbal i no verbal.
A nivell espiritual:
Facilita espais de reflexió sobre temes transcendentals.
A més tots aquests efectes positius, les experiències musicals ens aporten plaer, augmentant els nivells de serotonina, que és el neurotransmissor encarregat de regular, entre altres coses, l’estat d’ànim. Quan es tracta de les nostres cançons preferides, i que formen part de la nostra història vital, els beneficis són encara més grans.
La música és comunicació, és una realitat estructurada, és una font de gratificació, i aquesta es fa encara més quan hi ha un grup de persones. Quan cantem una cançó en grup, es genera un ambient agradable i distès, on s’enforteixen els vincles afectius entre residents, professionals i familiars.
Quan cantem, estem frenant el ritme de pensament en el que solem estar immersos. La societat d’avui dia va molt ràpid, fent que haguem de realitzar moltes activitats sense prestar-hi total atenció, de vegades pensant en com farem l’activitat de després, generant-nos així de forma inconscient ansietat i angoixa.
Quan cantem, no pensem, només sentim. La música i la cançó són una excel·lent eina per aprendre a gaudir del moment present, posant-hi atenció i consciència plena, sense recordar-nos del passat, i sense patir per un futur incert.
Com deia Miguel de Cervantes: “Quien canta, sus males espanta”.
Per a més informació:
Víctor García Melero
Terapeuta Ocupacional i Musicoterapeuta